lørdag den 31. januar 2009

Om tapas II

Efter grundig overvejelse er aftenes tapas menu endt ud med:

Kanariske kartofler med rød mojo og alioli
Spanske kødboller med tomatsovs
Hvidløgsrejer
Grillede artiskoker
Kylling med honning og sennep
Aubergin chips
Ristede mandler
Marineret feta
Oliven
Friskbagt brød

Mon ikke både børn og forældre så skulle kunne blive mætte...
Nogen af opskrifterne er herunder - andre her - og de sidste, de kommer måske en dag ;-)

Alioli
1 æggeblomme
1 dl oliven olie
1 citron
2-3 fed hvidløg
salt
Kom æggeblommen i en lille skål. Hæld olien i, mens du pisker, indtil saucen tykner. Pres citronsaft og hvidløg i, smag til med salt.

Rød mojo
½ kg solmodne tomater
3 skiver daggammelt brød
2 fed hvidløg
½ dl oliven olie
3 spsk rødvinseddike
½ tsk salt
½ tsk sukker
Skold og flå tomaterne. Hak dem, tilsæt brødskiverne og findel med blenderen. Tilsæt pillede hvidløgsfed. Hæld olien i lidt ad gangen - smag til med eddike, salt og sukker. Lad gerne saucen stå og trække et stykke tid.

Hvidløgsrejer
ca 8 champignons
4-6 spsk olie
2-3 fed hvidløg
½ frisk chili
½ bundt bredbladet persille
12 kæmpe rejer med skal
Sæt ovnen på 250 grader. Skær champignonerne i skiver og læg dem i en skål. Hæld olien i. Pres hvidløget over. Del chilien på langs og tag kernerne ud. Hak den fint og bland den med champignonerne. Hak persillen og kom den i sammen med rejerne. Bland det hele. Lad dem stege i ca. 8-10 minutter midt i ovnen - indtil rejerne er gennemstegte.
Serveres rygende varme med lidt brød til.

Ristede mandler
2 spsk oliven olie
200 g mandler
½-1 tsk havsalt
1 knivspids paprika
Varm olien op på en stegepande. Rist mandlerne derpå, så de bliver lidt gyldne. Læg dem op på køkkenrulle, så overflødigt fedtstof bliver opsuget. Strø salt og paprika over.

Om MGP og hygge gæster

I aften får vi gæster - og i aften er der Melodi Grand Prix.
I og for sig er det ikke noget særligt at vi får gæster - for det gør vi så tit. Men hygegligt er det jo altid :-)
Og i og for sig er jeg nok også nået dertil hvor Melodi Grand Prix heller ikke er noget særligt - men det kan være ganske hyggeligt i det rette selskab.

I dette tilfælde synes jeg gode venner og tapas er det helt rette selskab!
Fulgt op af en crème brulée - så jeg kan få testet den nye brænder \o/

Opskriften har jeg piv-stjålet fra arla. Så må jeg prøve den til hen ad vejen...

fredag den 30. januar 2009

Om tapas

Jeg er blevet spurgt, hvad jeg ville lave, hvis menuen stod på tapas. Det er ikke sådan at svare på - for jeg elsker tapas og formår i reglen ikke at begrænse mig, når jeg først har kastet mig ud i produktionen. Men her er et meget begrænset udvalg af hvad jeg kunne finde på:

Jeg ville helt sikkert lave salte kartofler med mojo:
½ kg små kartofler
2-3 dl groft salt
Vand
Mojosauce:
2 dl olivenolie
1 spsk. hakket hvidløg
1 spsk. frisk basilikum
1 spsk. frisk oregano
1 spsk. bredbladet persille
salt, peber
saft af 1 citron
Fremgangsmåde

Kartoflerne koges med salt i vandet, indtil vandet er fordampet så saltet sidder på skrællen.
Rør alle ingredienserne sammen til mojosaucen og server til de skønne kartofler.
De kan også spises kolde.

Jeg kan også rigtig godt lide aubergin chips:
1 stk. aubergine, skåret i tynde skiver
Groft rugmel
Olie til friturestegning
Salt

Aubergineskiverne vendes i rugmelen på begge sider, olien kommes i en gryde og varmes op. Kom skiverne i den varme olie, og steg dem til de er brune på begge sider. Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir og drys med det samme med salt. Serveres varme.

Måske noget med artiskokhjerter:
Artiskok hjerter fra glas eller dåse (ikke marineret)
Serrano skinke, skåret i små firkanter
Revet ost
Olivnolie, evt. med smag af krydderier

Artiskokhjerterne deles på langs og lægges til afdrypning. Et fad/tallerken der kan tåle at komme i ovnen, smøres med olie og de halverede artiskokhjerter lægges på fadet med skæreside opad. Fadet sættes i en 225° varm ovn i 4-5 minutter intil artiskokhjerterne begynder at tage farve. Pensel artiskokhjerterne med olivenolie og kom de små firkanter af serranoskinken på artiskokhjerterne og tryk let med en ske. Kom det revne ost over hver artiskokhjerte og sæt fadet i ovnen igen ved 225° i ca 3-4 minutter, alt efter hvor mørk man vil have osten. Spises varme med det samme.

Tit laver vi også noget med muslinger - f.eks:
450g friske muslinger
3 spiseskefulde vand
1 spiseskefuld smeltet smør
1 spiseskefuld olivenolie
3 spiseskefulde frisk revet parmesan ost
2 spiseskefulde frisk hakket persille
2 fed hvidløh, fint hakket
½ teskefuld groft kværnet peber

Skrub muslingerne godt, og skrab urenheder af med en kniv, er der nogle der er åbne, bank på dem og hvis de ikke lukker sig, smid dem ud.
Kom muslingerne og vandet i en stor gryde, læg låg på og kog dem ca 5 min eller indtil muslingerne har åbnet sig.
Hæld vandet fra og smid de muslinger ud som ikke har åbnet sig. Fjern den øverste skal på hver musling, og lad muslingerne blive i den anden halvdel.
Kom muslingerne i en ildfast skål, og sæt dem tæt ved siden af hinanden så de står plant.
Tænd for grillen til højeste niveau. I en lille skål blandes det smeltede smør, oliven olien, parmesan osten, persille , hvidløg og peber.
Plaser en lille mængde af denne oste-blanding ovenpå hver musling.
Grill dem nu i ca 2-3 min. eller indtil muslingerne syder og er gyldne.
Server muslingerne i skallen, men husk at give gæsterne servietter til at tørre sig om munden.
I stedet for Serranoskinke kan der evt. bruges bacontern eller svampe.

Så har vi altod lidt forskelligt grønt - f.eks:
1 ds. asparges, store
Mayonnaise
1 glas artiskokker
1 glas Pimentos
2 fed hvidløg, hakket

Aspargesene lægges på et fad, serveres med mayonnaise. De bedste er de store fra Lodosa.

Artiskokkerne kan serveres kolde lige fra glasset efter at væden er hældt fra. Skal de severes varme, hældes væde og artiskokker i en lille gryde, hvor de opvarmes. Når det koger tages artiskokkerne op og vandet jævnes med en meljævning. Når saucen er klar hældes den over artiskokhjerterne og man kan efterfølgende drysse med lidt ristet chorizo-pølse i tern, serano-skinke i tern eller bacon i tern.

Pimentos lægges på et ildfast fad, drysses med de hakkede hvidløg og sættes i en forvarmet ovn ved 200° i ca. 4-5 minutter. Serveres varme (bliver hurtigt kolde).

Og så køber jeg også noget god spansk pølse og skinke - mums!
Til det hele severes godt brød.

Hovsa

Jeg skulle egentlig bare ned og bytte et par fødselsdagsgaver - men da jeg gik forbi denne butik måtte jeg bare lige ind og kigge.
Håber manden bliver glad for denne omgang impulskøb - om ikke andet kan han glæde sig over der var udsalg...

onsdag den 28. januar 2009

Om forsvundne opskrifter og madkompromiser

For et par uger siden havnede jeg i en snak om hvad man kunne bage uden gær - hvis det skal være lidt mere solidt end kage :-D
Og starks kom jeg i tanke om de mest fantastiske kartoffel-scones med oliven og rosmarin jeg bagte engang. Men så var der lige det der med at finde opskriften - jeg har ledt og ledt - men jeg kan ikke finde den.
Jeg er næsten overbevist om at det var som tilbehør til en eller anden ret jeg lavede. Jeg ved det var mens vi boede i dette hus og jeg ved det var fra en kogebog eller et blad - ikke fra nettet. Men lige gyldigt hvor meget jeg har søgt er og bliver opskriften pist borte...

I stedet har jeg så forsøgt mig med en rekonstruktion - bla.a ved hjælp af denne tyske opskrift (ikke at jeg kan tysk, meeeeen...)
Nå men jeg gik i gang med at koge kartofler og finde ingredienser frem - og mens kartoflerne kogte fik jeg lagt en del af det bjerg af vasketøj der er hobet sig op sammen.
Da kartoflerne var kogt gik jeg så i gang med forsøget...
Ca. 32 stk.
Ingredienser
500 g kartofler, mosede
500 g hvedemel
6 spsk bagepulver
2 tsk salt
75 g smør
1 dl letmælk
3 æg - sammenpiskede
1 håndfuld hakket rosmarin
2 håndfuld hakkede oliven
Fremgangsmåde
1. Bland de mosede kartofler med mel, bagepulver og salt.
2. Smelt smørret og hæld mælken heri.
3. Tilsæt smør og mælk, de sammenpiskede æg og de øvrige ingredienser.
4. Ælt dejen hurtig sammen.
5. Del dejen, som er lidt klistret, i 4 stykker.
6. Flad hver af dejstykkerne ud til en tyk pandekage på et par cm i tykkelsen.
7. Skær derefter hver af pandekagerne ud i 4 trekanter (16 i alt).
8. Bages ved 225 ° C i 10 - 15 min.
Og mens scones'ene var i ovnen kunne jeg passende folde endnu mere vasketøj *suk* og fikse aftensmaden...
Og så var jeg dum nok til at spørge ungerne hvad de ville have at spise - så her er kompromiset: Toast-burger!
Selv besluttede jeg mig for at hapse en rest tomatsuppe med friskbagte kartoffelscones til - og manden ... han er for en gang skyld ikke hjemme...

Om tankemylder

Lige pt har jeg 3 emner, der kører på repeat på hjernene - og jeg er ved, at blive aldeles vanvittig over det!

Den første ting er det forbandede årsregnskab - med de komplikationer fusionen har medført. Der ud over er der utallige undskyldninger for hvorfor de forskellige underafdelinger ikke er færdige til tiden. Deadlines udskydes og rykkes i en uendelighed - og decentralt lever man højt på, at der ikke er nogen direktør her for tiden, til at slå i bordet.
Som det er lige pt kan jeg ikke se hvordan vi skal kunne nå det til revisorene kommer - men jeg kan jo så trøste mig med at det ikke er mit problem - for til den tid er jeg på skiferie i Norge...
Et eller andet sted er det bare ikke helt godt nok for mig - og jeg knokler for at gøre mit til vi når i mål!

Så er der det der med mandens nye job. For som det ser ud kan det ikke betale sig for os at få firmabil med i lønpakken - deres tilbud er simpelthen for dårligt. Det betyder vi skal ud og købe bil - og hold da op for en jungle.
Og ud over at skulle finde rundt i de forskellige mærker, ny vs brugt etc., skal jeg jo også lige forsøge mig med at opnå enighed med herren i huset. Lettere sagt end gjort!
For til trods for han lagde ud med at være heeeelt ligeglad - ja, så er hans begejstring for mine forslag ikke ligefrem overvældende.

Den sidste ting tæller i virkeligheden slet ikke - for det er nok snare et mangel på tanker end noget andet. Min forkølelse holder hårdt ved - og mens snotten bobler og syder, øjnene løber, halsen klør og temperaturen stiger, sidder jeg i perioder med åben mund og polypper og fatter mindre end ingenting af hvad der foregår rundt om mig.
Aften efter aften trisser jeg i seng kort efter ungerne - og det til trods vågner jeg næste morgen med et hoved der stadig dunker. Jeg gider ærlig talt ikke mere!

tirsdag den 27. januar 2009

Om kolde tal og varm tomatsuppe

Jeg fryser, jeg er snottet og her er pisse koldt. Jeg har nu været syg i noget der minder om en uge - og har ignoreret det stort set lige så længe i årsregnskabets hellige navn.
Så mens jeg sidder og kæmper med regnskabstallene drømmer jeg om aftenens tomatsuppe. Med den skal jeg nok få varmen.

1 kg modne tomater (eller flåede tomater - hvilket nok er at foretrække smagsmæssigt her uden for sæson)
100 g bacon
2 løg
olivenolie
2-3 fed hvidløg
1 stor kviste timian
1 lille bundt merian
½ l vand
4 skiver tern brød

Snit løgene fint og sauter dem i en gryde med olie, tilsæt hvidløg,så tomater i store tern, timian, merian og til sidst vand. Lad suppen simre i 30 min. under låg. Smag til med salt og peber. Skær bacon i små tern og steg dem på en pande. Hæld fedtstoffet fra, tilsæt brødterningerne og rist dem gyldne.
Server suppen knaldvarm med de ristede bacon- og brødtern.

fredag den 23. januar 2009

Om tiramisù

Som lovet i går følger her min opskrift på tiramisù:

Ingredienser: (til 6-8 personer)
2 dl stærk, sort kaffe, afkølet
3 spsk marsalavin
2 æg, delt
3 spsk sukker
250 g mascarpone
2½ dl piskefløde, pisket til skum
Ladyfingers
2 spsk mørk kakao

Kom kaffe og likør i en skål.
Pisk æggeblommer og sukker med en elpisker til det er lyst og tykt. Tilsæt mascarpone og pisk, indtil det er godt blandet. Vend flødeskummet i.
Pisk æggehviderne til blødt skum. Vend dem hurtigt og forsigtigt i flødeblandingen, uden at slå luften ud.
Dyp hurtigt nogle af kiksene i kaffeblandingen, én ad gangen. Lad det overflødige dryppe af, og arrangér kiksene i bunden af et dypt serveringsfad.
Læg et lag af flødeblandingen over. Forsæt med lag af kiks på skift med flødeblandingen. Slut med flødeblandingen.
Glat overflade, og drys med et tæt lag kakao. Sæt desserten i køleskab i minimum to timer, så smagen kan udvikle sig.

torsdag den 22. januar 2009

Om yndlingsdesserter

En af mine absolut yndlingsdesserter er tiramisù - når den ellers er lavet ordentlig. Og i al ubeskedenhed vil jeg påstå at det gør jeg :-D

Og når vi nu i weekenden får gæster har jeg lovet at lave netop tiramisù - for den har manden gået og sukket efter hele december (og jeg onde kone har nægtet at lave SÅ fed en dessert i julemåneden...).
Sådan en tiramisù skal gerne stå natten over for at blive rigtig god og svampet - derfor har jeg besluttet at bage kiksene dertil i aften, så jeg kan lægge den sammen i morgen.

Ladyfingers:

4 æg
2/3 kop sukker
7/8 kop mel
½ tsk bagepulver

Pisk æggehviderne. Tilsæt 2 spsk sukker, og pisk igen. Bland æggeblommer og resterende sukker. Tilsæt mel og bagepulver. Vend hviderne i. Bag ved 200 grader i ca. 8 minutter.

Selve opskriften på tiramisù følger i morgen.

YES!

Så fik manden drømmejobbet!

Om revisorer og sms'er

På vej til arbejde i morges lyttede jeg til MorgenhyrderneRadio 100FM*. Og så er det jo sådan at på den kanal er der af og til reklamer - også i morges.

Og en af reklamerne var for PWC - og jeg kørte og tænkte på om det nu liiige var det helt rigtige sted de havde smidt reklamekronerne i forhold til deres målgruppe - da reklamen sluttede med at man skulle sende en sms! til et eller andet nummer - så ville de vende tilbage.

Honestly - en sms!?! - efter en revisor!
Jeg kan altså slet ikke tage det alvorligt! Og det vil jeg helst kunne med min revisor!

* Det gør jeg sådan set hver morgen - for jeg har jo en lille svaghed for Lasse Rimmer. Og fordi de to andre morgenværter (Charlotte Vigel og Jacob Wilson) efterhånden også gør det så godt at jeg hygger mig rigtig meget med det!

onsdag den 21. januar 2009

Om brugteskolepigetrussemaskiner

Japan overvejer at forbyde "brugteskolepigetrussemaskiner" (hvilket ord - det må jeg bruge noget mere).

Citat:
Japanese Government Banning Used School Girl Pantie Vending Machines

The Japanese Government is trying to outlaw the sale of Japanese used school girl panties. They are so popular that they are sold in vending machines, individually wrapped with a picture of the school girl who allegedly wore them. ...
Japanese Government Banning Used School Girl Pantie Vending Machines

- ligesom d’oh! Hvor havde de lige tænkt sig man så skulle få sine forsyninger af brugte skolepigetrusser fra?! I Brugsen? Nok ikke lige verdens mest gennemtænkte forslag det der. Det er bare så meget en ommer.

tirsdag den 20. januar 2009

Om de bedste gaver...

De bedste gaver jeg fik i går var nok dem der havde kostet mindst - er det et tegn på jeg for alvor er blevet gammel?

Mellem jul og nytår var familien, i forbindelse med en osetur, et smut i Tiger. Mens vi går og kigger kommer yngstemanden og trækker mig med. Stolt viser han mig et par kæmpe hjerteri et eller andet plastmateriale, der er vedhæng på øreringe - og proklamere hvor flot jeg ville være med dem på. Så dem vil han gerne give mig i fødselsdagsgave. Så han tager dem med - jeg vender ryggen til mens han får dem scannet ind ved disken - og så betaler jeg ellers for de ting vi har købt.
Vel hjemme igen gemmer knægten dem på nederste hylde af sin reol - og går ellers forventnigsfuldt og venter på dagen oprinder. Og i går fik jeg dem så - af en stolt dreng med øjne der lyste af begejstring.
Og hvilken fryd der var i hans ansigt og hans stemme, da han så mig med dem på. Åh jo - det var en fantastisk gave.

Og i går aftes, der ringede min mor.
Min mor der har været psykisk syg siden jeg var 11. Min mor der gang på gang har været dybt nede i depression og som gentagende gange har forsøgt at ende sit liv.
Nu er hun endelig flyttet i en beskyttet bolig - og i går aftes ringede hun kort fra en cafe for at ønske tillykke. For nu sad hun og spiste efter at have set Australia med en veninde. Så bliver det ganske enkelt ikke meget bedre!

Og jo - jeg har fået mange andre fantastiske gaver - ingen tvivl om det. Men disse to slår dem alle.
Hvad er din bedtse gave?

søndag den 18. januar 2009

Om dagens ret :-P

Karibisk kyllingesuppe

Denne suppe bunder i at vi i flere madopskrifter skulle bruge den karibiske kyllingesuppe fra Kelda - og synes det blev aaalt for dyrt så meget som vi fem spiser. Så jeg gik i gang med at eksperimenter selv...

Eksperimentet bygger rundt om denne opskrift.

Krydderiblanding:
5 fed hvidløg
1 bundt korriander
3 stilke citrongræs (kan udelades)
3 løg
6 spsk ingefær
20 peberkorn
½ bundt mynte

2 l hønse/grønsagsbouillon
500 g kylling
½ dl citronsaft
2 friske chilipeber
1 dusk rosmarin/timian
4 ds kokosmælk
4 spsk fishsauce
2 dl ananassaft
Evt. ris

Krydderiblandingen hakkes i blenderen.
Bouillonen bringes i kog. Krydderiblandingen, kyllingen og citronsaften tilsættes. Koges til kyllingen er mør.

Rosmarin, timian og chili hakkes fint. Kyllingen skæres i mundrette bider. Det hele tilsættes suppen sammen med ananassaft, kokosmælk og fishsauce. Evt. tilsættes ris.
Suppen serveres rygende varm - hvis der er tilsat ris skal de være mører.
Serveres med et godt groft brød

Denne portion er stor nok til at jeg kan fryse en portion ned til næste gang jeg skal bruge noget i en opskrift

lørdag den 17. januar 2009

Om simre mad

A bite of heaven!

Jeg er i køkkenskriver humør i disse dage - det synes som om de eneste tidspunkter jeg rigtig kan få rystet vintertristheden af er når jeg står i køkkenet.
Og fornøjelsen er bestemt ikke blevet mindre efter vi har fået et nyt køkken! Så jeg koger, braser, steger, sylter og bager så det er en lyst.

Og jeg benytter mig af wekendens ekstra tid til at sætte nogen af de retter over der skal stå og simre i timevis. Duften breder sig i huset - og jeg bemærker at alle slår en ekstra tur forbi køkkenet - bare for liiige at dufte og måske smage lidt (vi smager til, siger drengene...).

Og disse opskrifter - som kødsaucen jeg lavede i dag - tilberedes i rigelige mængder. Så fryseren også kan fyldes og der kan fiskes himmerigs mundfulde op på en fortravlet og kedelig grå hverdag.

ITALIENSK KØDSAUCE A LA ANDEDAM...
Ingredienser:
500g hakket oksekød (helst 10-12%)
3 løg
3 fed hvidløg
2-3 røde peberfrugter (andre farver kan også anvendes)
250 g champignon
3 gulerødder (revet)
3 stængler bladselleri (revet)
1 dåse tomatpure
2 dåser flåede tomater (helst hakkede)
2 dl tør rødvin (alternativt vand)
4 spiseskeer olivenolie
Hakkede blandede krydderurter (f.eks oregano, rosmarin, basilikum, korriander etc)
Salt
Peber
Paprika

Kom først olivenolien ned i en gryde. Varm den let op, og svits hvidløg og løg i den til de får en gyldne farve. Tilsæt det hakkede oksekød og brun det. Herefter blandes gulerødder og bladselleri i og rødvinen tilsættes.
Tilsæt de hakkede krydderurter og derefter de flåede tomater og tomatpuré.
Peberfrugterne og champignonerne skæres ud i strimler og tilsættes.
Kryd med salt, peber og paprika.

Retten skal ny stå og simre under låg gerne i 6 timer! Man kan nøjes med 1½-2 timer, hvis man er uder tidspres.
I Italien ville man have kogt den i minimum 6 timer. Det er primært fordi man skal have smagstofferne til at udvikle sig optimalt.

Tip: Det kan anbefales at skære alle grøntsagerne ud, inden man går i gang med alt det andet. Det letter arbejdsprocessen betydeligt, og får det nærmest til at ligne et tv-køkken.

Om horror-bagværk...

Vi har en ven på besøg (altså ikke manden og jeg...) - så mens K1 er til fødselsdag leger K2 og klassekammeraten med Anden. Meeeen man kan jo godt have brug for lidt voksenbeskæftigelse af og til - så vi har gang i horror-muffins - uuuuuuh :-P

Grundopskriften er simpel nok:
250 g hvedemel
½ tsk salt
1 tsk bagepulver
100 g sukker
75 g smør
1½ dl mælk
2 æg
Fyld efter behag

Mel, salt, bagepulver og sukker blandes. Smørren smeltes i mælken - og røres i melen - tilsæt æg og rør godt sammen.
Fyldet tilsættes - det hele fyldes i 12 muffinforme og bages i 20-25 minutter ved 220 grader.

Lige pt bager vi blod-, bræk- og kakkelak-muffins ... hvilket dækker over brombær-, smarties- og chokolade-muffins.
Drengene har hygget sig gevaldigt - både med at røre dejen OG med at finde på navne.
Og jeg ... jeg har nydt at se drengene grine og le :-)

Om morgenboller...

Og her tænker jeg altså på den slags man sætter tænderne i :-D
Og for at gør dagens eksemplarer ekstra lækre kogte jeg lige en pose af de brombær, som jeg havde dumpet i fryseren - mums!

Brombær syltet på den allerbedste måde!
1 kg brombær
Saft af ½ citron
500-750 g sukker
½ tsk Atamon
De rensede bær overhældes med citronsaften, bringes langsomt i kog under låg og koges ved svag varme i 4-5 minutter. Man røre forsigtigt i bærrene, så de øverste kommer nederst i saften og omvendt, så alle bærrene bliver varmepåvirket i nogle minutter. Når der slukkes røres sukker og Atamon i. Syltetøjet hældes i varme atamonskyllede glas, der bindes til med det samme.

fredag den 16. januar 2009

Om vedligeholdelse...

Jeg arbejder jo i et budgetkontor - og det er også her på kontoret vi laver årsregnskab.
I de sidste par dage har vi lige pludselig fået større forståelse for hvorfor vedligeholdelseskontoen er så høj...

Sagen er den, at på vores kontor, med 12 ansatte, er der to toiletter. Pt. er det ene utæt mens det andet løber. Dvs. skal man på toilettet får man enten våde sko eller kan ikke skylle ud...

Vi har derfor ringet til pedellen der har ansvar for vores bygning og bedt om de bliver lavet.
Joooh - det skulle de da nok - men det blev ikke lige i dag...
Jamen hvornår kunne det så blive.
Joooooh - de skulle jo først lige have bestilt to nye toiletter hjem...Altså, jeg forstå sådan set nok godt at det utætte toilet skal udskiftes - men det der løber burde de vel som minimum lige tjekke om det kan repareres?
Vi kan ikke lige umiddelbart skille det ad - men vi har jo så heller ikke noget værktøj på arbejdspladsen.

Personligt ville jeg i hvert fald straks tjekke, om det var noget jeg selv kunne fixe, hvis det var hjemme i privaten.
Dernæst ville jeg ringe til en blikkenslager, hvis jeg ikke kunne.
Og så ville jeg skifte det, hvis det var det jeg fik anbefalet!

Om den lille forskel...

Jeg sidder og bliver sådan lidt småirriteret hver gang jeg hører Beyoncé med 'If I Were A Boy'.
En del af det er klart nok at jeg i bund og slet ikke bryder mig særlig meget om Beyoncé...

En anden del er at jeg er dødtræt af at hører på piger og kvinder der whiner om hvor meget bedre de ville være hvis de skulle acte som manden - eller bare konstaterer at alle mænd er nogle svin. Bull!

Klart man ville kunne agerer mere hensigtsmæssigt hvis man vidste både hvordan mænd og kvinder tænker - men mon ikke også den er gældende den anden vej rundt. At de ville være mere forstående kvinder, hvis de vidste hvordan det var at være mand?

Og er det så ikke lige groft nok at slærer alle af et køn over en kam. Personligt kan jeg da sige at manden min på nogle punkter er den 'feminine' i forholdet og på andre det 'maskuline' - og helt ærligt: Sådan foretrækker jeg det fremfor en eller anden stereotyp!

Til gengæld kan jeg sagtens grine af de reklamer jeg ser der tager pis på netop den stereotype forskel på mænd og kvinder.
Som dem Der er lavet for den israelske øl Goldstar eller reklamerne for Dansk Tipstjeneste:

Måske specielt fordi i tilfældet med Dansk Tipstjeneste er billedet lige modsat hjemme ved os - det eneste sport han ser er håndbold, mens jeg gerne tager på stadion og ser GF tabe endnu en kamp sammen med drengene :-P

Og hvor vil jeg så hen med al den her vrøvlen - jeg ved det egentlig ikke - men thank God for the little difference ;-)

torsdag den 15. januar 2009

Om at være kvinde...

Nogen gange ville det altså bare være nemmere at være mand :-P

Kartoffelsuppe

I aften er det tid til kartoffelsuppe - mums!
En af mine favorit retter - og hverken særlig fed, særlig dyr eller særlig besværlig!
Jubiiii \o/

Ingredienser:
Kartofler
Gulerødder ( ca. den halve mængde af kartoflerne)
Hønsbouillon
Porre
Bacon
Timian
Purløg

Kog kartofler og gulerødder møre i rigeligt vand tilsat hønsebouillon. Afkøl i suppen. Blend til en tyk suppe. Tilsæt timian, og de rensede porre skåret i ringe. Steg baconen og dryp fedtet af på køkkenrulle. Varm suppen langsomt op. Den brænder let på. Server med bacon krymmel og afklippet purløg.

Om dyner af træthed

Jeg føler at jeg pt manøvrere mere eller mindre rundt pakket ind i en dyne. Dynen er godt nok ikke synlig for andre - andet end i form af mine langsomme bevægelser.
Jeg er konstant træt - helt ærligt - hvad ligner det.

Vågner monumentalt op for en kort bemærkning og er produktiv - men før det når at gå op for mig selv er jeg igen sovset ind i dynen af manglende overskud.

Bvadr - til januar!

onsdag den 14. januar 2009

Om aftensmaden: Koteletter i fad med tomat-basilikumssauce

4-6 Koteletter
1 Løg
2 fed hvidløg
5 dl klar bouillon
En håndfuld soltørrede tomater
1½ spsk. tomatpure
Paprika
Safran
5 dl fløde
Basilikum
Salt
Peber

Brun koteletterne på panden. Læg dem i et ildfast fad. Svits løget i margarinen, tilsæt de hakkede hvidløgsfed. Kog panden, som koteletterne er brunede på, af med bouillonen. Tilsæt afkoget sammen med de soltørrede tomater, og lad det hele koge et par minutter. Blend det.
Tilsæt pure, paprika, safran og fløde. Varm langsomt. Smag til med rigeligt basilikum samt salt og peber. Hæld saucen over koteletterne og sæt fadet i ovnen ca. 20 minutter ved 200 grader.

Om alle de mange valgmuligheder...

Vi har snakket sommerferie i de sidste dage.
Om nye drømme og gamle drømme og hvad der er realitsiske drømme i forhold til at rejse med børn, budget osv. Og den slags er det sandelig ikke nemt at blive enige om!

Aftalen er nu at vi hver især skal stille tre senarier op - i forskellige prisklasser - og så tage snakken videre derfra. Men det gør det jo ikke spor nemmere!
Mine tanker er her i den tidlige startfase:
  1. Den eksklusive variant: Thailand i 3 uger (måske 4). Ankomst i Bangkok med de første 2-3 nætter booked på hotel på forhånd. Tid til aklimatisering og kanalrundfart mm. En uges tid på en af øerne - bo ved stranden, afslapning, snorkeling etc. En uges tid i Chian Mai - trekking, damerne med de høje halse etc. 3-4 dage i Bangkok - kultur med mere. Evt. en ekstra uge et fjerde sted...
  2. Mellemklasse variant: 14 dage i Grækenland. Leje af økonomi lejlighed/hus på fastlandet nær vand + bil. Kører rundt til kulturseværdigheder, bade, tage på ø-visit etc.
  3. Den økonomiske variant: Her er jeg noget blank. Vi har været i Norge/Sverige så mange gange at jeg godt kunne tænke mig et alternativ. Tænker lidt at tage bilen et stykke ned i Europa og leje et billigt sted - men hvor?
Der ud over har vi snakket Irland - uh det kunne være hyggeligt, Island - siger mig nok ikke så meget, USA - jeg vil nok gerne have mere tid, Japan - jeg synes det bliver aaaalt for dyrt og mange flere steder...

tirsdag den 13. januar 2009

Om chokolade


"I øjeblikket vælter det ind med solide studier, der viser, at chokolade er særdeles sundt, ja, nærmest en grøntsag forklædt som slik."
Arne Astrup
Forbrug På Nettet - Morgenavisen Jyllands-Postens forbrugerportal på nettet.

Jeg tror jeg må et smut forbi på denne side og se hvad der kan friste - og friste, ja, det kan det!

mandag den 12. januar 2009

Om gratineret laks

Uh - oven på al julemaden (- og tys inden alle fødseldagskagerne) - trænger jeg i den grad til lidt sund og nem mad. I aften står den på laks - og jeg har glædet mig hele dagen!

Ingredienser:

450 g laks i fire filetstykker
4 spsk citronsaft
100 g smør, blødgjort
6 skiver franskbrød, smuldret uden skorpe
6 spsk hakket persille
2 finthakkede skalotteløg
2 spsk hvidvinseddike
3 dl fiskebouillon

Læg laksen i et smurt ovnfast fad og dryp citronsaften over den. Rør smørret sammen med brød, hakket løg og persille. Krydr med salt og peber. Smør blandingen på oversiden af fisken. Hæld fiskebouillonen og hvidvinseddiken ved og sæt fadet i en 250 grader varm ovn i 10 minutter. Skru derefter ned på 200 grader i 5 minutter. Server med tomatsalat og friskbagt brød...

Om budgetter

Jeg arbejder jo på et budgetkontor - så man skulle jo tro, at jeg havde fuld kontrol over den slags.
Og selv om det da også var Anden her, der tog fuld kontrol over processen i går, tog det alligevel et par timer at få stablet det hjemmelige budget på benene.
Men nu skulle 2009 være rimeligt på skinner for husholdningen - hvis vi ellers kan finde ud af at overholde planerne ;-)

På jobbet sidder vi tilgengæld med årsafslutning til op over begge øre - så budgetafvigelser er jeg omgivet af fra morgen til aften.
Men mon jeg lader mig afskrække af det...

fredag den 9. januar 2009

Om weekend fryd :-D

It's friday I'm in love :-D
Eller sådan noget i den stil.
I hvert fald er jeg endelig ved at have kæmpet mig gennem en alt alt for lang arbejdsuge - og weekenden står på sommerhus! Bare fordi vi kan!

Jeg glæder mig så meget til at ligge derude og flyde i karbadet - for derefter at nusse ind foran pejsen med en god bog mens manden nyder en film og ungerne snorker i rummet ved siden af.
Til at spurte rundt i skoven efter ungerne og til at hoppe på muldvarpeskud på marken.
Til en tur i Randers Regnskov - hvor der er aaalt for varmt.
Til at værer langt væk fra belastende kolleger, kontor med træk og mit eget vanvid over kedsommelige arbejdsopgaver.

Jeg vil glemme alt om at det bare er for en kort weekend og nyde i fulde drag - før mandagen igen trækker mig ind i hverdagens (for tiden) uendelige grå trummerum.

torsdag den 8. januar 2009

Om ikke at orke

eller ikke at gide eller ikke at et-eller-andet.

Lige nu hænger jobbet mig så langt ud af halsen at jeg har kvalme, er lige ved at tude og min mave rumler rundt.

Gad vide om det bare er januar blues? I hvert fald er der ikke noget særligt spændende at byde ind på når jeg lurer jobmarkedet - så jeg må nok bide det i mig.

Øv!

søndag den 4. januar 2009

Om at lande lidt sidelæns i det nye år...

For det føler jeg faktisk at jeg gjorde.
Egentlig var den forkromede plan at manden skulle sendes i byen med gode venner. Og så skulle jeg monster rå-hygge med drengene, en bunke pizza, en masse fyrværkeri og en Disney film.

I stedet endte vi hos gode venner alle sammen.
For inden var vi dog smuttet i internet frit sommerhus (svigernes), hvor vi har holdt til indtil den nåesløse hverdag hev os hjem i dag.
Dog med en afstikker nytårsaften - til vennerne.

Drengene og jeg fik dog alligevel fyret en del krudt af - der var til både tirsdag, onsdag, torsdag og fredag :-D
Jipieeeeee \o/

Og nytårsaften hos gode venner var fantastisk hyggelig. Maden var forrygende, selskabet var endnu bedre og ungerne opførte sig (næsten) eksemplarisk.
Og lige efter gentagende forsøg stod det stadig lige i dysten om Singstars titlen...

Turen hjem til sommerhuset var dog lidt lang - om end jeg blev begavet med det smukke syn af fyrværkeri på det meste af min tur.
Og naturen i sommerhuset har været så smuk så det er til at tude over - vi valgte dog i stedet at kravle i trær, hoppe på muldvarpeskud og lave sneengle ;-)